Wednesday, 10 April 2013

Berdoa :)

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi readers :)
Alhamdulillah syukur pade Allah swt , sebab masih bagi peluang untuk dipinjamkan nyawa dan menghirup udare segar , FREE OF CHARGE !

Okay , intro kali ni taknak panjang sangat lah . Cume nak habaq yang hari ni , hari LAHIR saye :) Tu yang bersyukur sangat pade Allah Yang Maha Pemberi . Umor tahun ni dua puluh satu . Masih muda lagi maa ;)
Sudah boleh mendaftar jadi pengundi dah :D

SAYA PILIH MENGUNDI !

HEHE , promote jenake politik sikett :D

So , hari pertame menjejakkan kaki sebagai seorang remaja berumur 21 ni memang laen sangat maa . Tak macam biase , Subuh kali ni aku bangun sendiri sehh . Siap kejut adek adek aku bangun pegi sekolah lagi . Mak ayah aku pon terkejut kan :P
Nak cerite mase aku sembahyang Subuh tadi la . Memang agak terase lah panjang dua rakaat die tu . Bagi salam then dzikir pendek sikett . 
Terus aku berdoa :

Ya Allah , ampunkanlah segala dosa dosa aku sejak dari aku kecik sampai la sekarang .
Kau ampunkan jugak segala dosa dosa mak ayah , adek beradek ku , saudara sesame Islam dan jugak seluruh ummat Nabi Muhammad saw . 
Kau bagi lah kami hidayah untuk kami amalkan agama dalam kehidupan seharian kami , yang Muslim dapat solat 5 waktu dimana azan dilaungkan seperti para sahabat . Yang Muslimat dapat tutup aurat secara sempurna , dapat menjaga mulut serta patuh cakap suami dan bapa .

Ya Allah , janganlah Kau ambil nyawaku dan Mak Ayah ku selagi kami masih belum dapat menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mu . Kau permudahkanlah segala urusan kehidupan kami , ya Rabbi . 

Ameen . 

Ada panjang lagi lah doa aku pagi tadi . Orang cakap , doa ni antara kite dengan Tuhan Maha Esa . Jangan bagitahu orang kan ? Tapi tade , aku nak jugak tulis supaye semua pembace dapat meng-Ameen-kan doa aku tadi :)

Then , lepas aku berdoa tadi terase macam diri aku ni HIPOKRIT sangat --' 
Betol ke care aku ni ? Hanye tadah tangan mintakk pade Tuhan bila ade sesuatu peristiwa aje . 
Hmmm . . 
Terus aku teringat satu kuliah ustaz yang aku attend bulan lepas . Cerita pasal adab berdoa / meminta pada Allah . Kuliah start lepas maghrib sampailah pukul 1030 malam . Yang indahnye , tade satu orang jemaah pon yang mengeluh atau tunjuk rase bosan dalam kuliah tu :) 
Pengisian program ustaz ni yang aku nak hilite untuk para readers lah . Teruskan membace taww .

Ustaz tu sarankan supaye untuk lebih tawadu' meminta pade Allah swt adalah tambah setiap minit waktu kita berdoa untuk setiap bulan . 
SATU MINIT SATU BULAN . 
Means , aku yang da umor 21 sepatutnya ade dua jam mase untuk berdoa , meminta pade Allah swt . 
HAMBEKK ! Sedangkan nak tunaikan solat yang empat rakaat pon tak sampai 15 minit , nak berdoa sampai dua jam ? --'

ASTAGHFIRULLAHALAZIIM 

Nak diikotkan kite ni masih jauh lagi daripade redha and rahmat Allah swt . Rezeki yang kite dapat pon atas dasar Maha Rahim Maha Rahman Nya sahaje . 
Terutamenye aku lah . InshaALLAH , same same kita improve diri kite dari semase ke semase . Semoga Allah beri hidayah dan kekuatan untuk amalkan agama sepenuhnya . Ameen . 

Allah , terimalah segala amal kami :')

Monday, 8 April 2013

Jika Aku . . .

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi guys :)
First thing first ,

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR 

Sambil menyelam kita minum air , sambil bace kite berzikir :)
Ehemm ~ , actually bila da terlalu lame tak menulis ni rase macam daya kreativiti and kritis tu makin kurang laa --' 
Agak berase janggal untuk menarikan jemari kontot atas keyboard ni :D

--> Jika Aku . . . <--

InshaALLAH kali ni aku nak kongsi siket sesuatu pasal kehidupan seharian .
Pernah tak satu hari tu kamu sume terpikir ;

" Kalau lah aku belajar elok elok mase SPM , mungkin . . ."

Pernah tak ? Pernah ke idakk ? :)
Agak ganjil la kan kalau someone tu sebut " Jika aku . . " , memang agak awkward la keadaan sejenak 
HAHAHA . 
Tapi kali ni , bukan slot untuk menyesali ape yang kite da buat 5 tahun lepas okayy . 

SIAPA KITA HARI INI ADALAH KEPUTUSAN KITA 5 TAHUN LEPAS . 
SIAPA KITA 5 TAHUN LAGI ADALAH KEPUTUSAN KITA HARI INI .

Orait , kali ni cume nak membawak anda anda sume la menyelami angan angan sendiri untuk entri kali ni :)
Tapi tade lah aku suh korang emel pade aku pasal angan angan korang then aku post entri tuhh . Memang enamploh tiga post la pasal " Jika Aku . . " ni :D
So , nak habaq mai pade korang la angan angan saye :)

Pilihan aku untuk entri kali ni adalah :
Jika Aku Seorang JUTAWAN !

Jikalau aku seorang jutawan , bende first yang aku nak buat adalah sujud syukur la :P *HEHE*
 Misal kate hari nih media massa umumkan senarai jutawan muda , satu hari tuh dalam empatblas kali aku nak sujud syukur . Jangan tanye lah kenape mesti empablas sebab aku maen henjut je nombor die ni . 
Lepas tuh , sebelum ape ape aku buat dengan duet tuh direct aku daftar mak bapak aku untuk pergi Haji dan Umrah ke Tanah Suci Makkah . Ameen :)
Bapak aku pon ade cita cita nak bawak mak dia *nenek aku* untuk Umrah sahaje . Alang alang aku dah nak hantaq mak bapak aku pergi Haji dan Umrah ni ape salahnye kalau aku selitkan sekali name nenek aku tuh kan . Nenek sebelah mak aku pulakk dah pon sampai ke Tanah Suci sebelom meninggal 5 tahun lepas :')

Actually , banyak lagi yang aku nak buat JIKALAU aku seorang JUTAWAN ni :) 
Mostly , aku akan manfaatkan segale duet tu untuk capai segale hasrat mak bapak aku khususnya . Selaen tuh , aku nak hantaq adek adek aku belajaw kalau boleh overseas sume . Sebab memang cita cita aku dulu nak sambung oversea , tapi terkandas kan --' So aku taknak adek adek aku mengalami keadaan yang same la inshaALLAH . 

Eh , macam dah nak terpanjang aje entri aku ni . So stop dulu la . Takot kang orang tak bace entri ni . 
Ni angan angan aku la , jangan nak tiru okay !

Pen-off and assalamualaikum :)

Jutawan Muda :)

Been awhile !

Assalamualaikum wbt dan selamat membaca ! :)
It's been awhile ehh ?
* Stretching jemari sikett*

Ehemm ~ , da agak lame jugak la aku sudah tidak meng-update sebarang entri untuk belogg Hebatt nih .
Nak kate sangat bizi , takde la bizi bebenor . Haihh entah la . Masa berlalu macam ayaq je tanpa diisi dengan aktiviti menarik :P

Da nama pon tade sangat aktiviti yang menarik berlaku , so kalau tulis panjang panjang pon rase macam membazir kan ? Jadi , ni kira latihan untuk kembali menulis la senang ceghita okay .

So long readers ! :P
Assalamualaikum wbt .