Wednesday, 10 April 2013

Berdoa :)

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi readers :)
Alhamdulillah syukur pade Allah swt , sebab masih bagi peluang untuk dipinjamkan nyawa dan menghirup udare segar , FREE OF CHARGE !

Okay , intro kali ni taknak panjang sangat lah . Cume nak habaq yang hari ni , hari LAHIR saye :) Tu yang bersyukur sangat pade Allah Yang Maha Pemberi . Umor tahun ni dua puluh satu . Masih muda lagi maa ;)
Sudah boleh mendaftar jadi pengundi dah :D

SAYA PILIH MENGUNDI !

HEHE , promote jenake politik sikett :D

So , hari pertame menjejakkan kaki sebagai seorang remaja berumur 21 ni memang laen sangat maa . Tak macam biase , Subuh kali ni aku bangun sendiri sehh . Siap kejut adek adek aku bangun pegi sekolah lagi . Mak ayah aku pon terkejut kan :P
Nak cerite mase aku sembahyang Subuh tadi la . Memang agak terase lah panjang dua rakaat die tu . Bagi salam then dzikir pendek sikett . 
Terus aku berdoa :

Ya Allah , ampunkanlah segala dosa dosa aku sejak dari aku kecik sampai la sekarang .
Kau ampunkan jugak segala dosa dosa mak ayah , adek beradek ku , saudara sesame Islam dan jugak seluruh ummat Nabi Muhammad saw . 
Kau bagi lah kami hidayah untuk kami amalkan agama dalam kehidupan seharian kami , yang Muslim dapat solat 5 waktu dimana azan dilaungkan seperti para sahabat . Yang Muslimat dapat tutup aurat secara sempurna , dapat menjaga mulut serta patuh cakap suami dan bapa .

Ya Allah , janganlah Kau ambil nyawaku dan Mak Ayah ku selagi kami masih belum dapat menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mu . Kau permudahkanlah segala urusan kehidupan kami , ya Rabbi . 

Ameen . 

Ada panjang lagi lah doa aku pagi tadi . Orang cakap , doa ni antara kite dengan Tuhan Maha Esa . Jangan bagitahu orang kan ? Tapi tade , aku nak jugak tulis supaye semua pembace dapat meng-Ameen-kan doa aku tadi :)

Then , lepas aku berdoa tadi terase macam diri aku ni HIPOKRIT sangat --' 
Betol ke care aku ni ? Hanye tadah tangan mintakk pade Tuhan bila ade sesuatu peristiwa aje . 
Hmmm . . 
Terus aku teringat satu kuliah ustaz yang aku attend bulan lepas . Cerita pasal adab berdoa / meminta pada Allah . Kuliah start lepas maghrib sampailah pukul 1030 malam . Yang indahnye , tade satu orang jemaah pon yang mengeluh atau tunjuk rase bosan dalam kuliah tu :) 
Pengisian program ustaz ni yang aku nak hilite untuk para readers lah . Teruskan membace taww .

Ustaz tu sarankan supaye untuk lebih tawadu' meminta pade Allah swt adalah tambah setiap minit waktu kita berdoa untuk setiap bulan . 
SATU MINIT SATU BULAN . 
Means , aku yang da umor 21 sepatutnya ade dua jam mase untuk berdoa , meminta pade Allah swt . 
HAMBEKK ! Sedangkan nak tunaikan solat yang empat rakaat pon tak sampai 15 minit , nak berdoa sampai dua jam ? --'

ASTAGHFIRULLAHALAZIIM 

Nak diikotkan kite ni masih jauh lagi daripade redha and rahmat Allah swt . Rezeki yang kite dapat pon atas dasar Maha Rahim Maha Rahman Nya sahaje . 
Terutamenye aku lah . InshaALLAH , same same kita improve diri kite dari semase ke semase . Semoga Allah beri hidayah dan kekuatan untuk amalkan agama sepenuhnya . Ameen . 

Allah , terimalah segala amal kami :')

Monday, 8 April 2013

Jika Aku . . .

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi guys :)
First thing first ,

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR 

Sambil menyelam kita minum air , sambil bace kite berzikir :)
Ehemm ~ , actually bila da terlalu lame tak menulis ni rase macam daya kreativiti and kritis tu makin kurang laa --' 
Agak berase janggal untuk menarikan jemari kontot atas keyboard ni :D

--> Jika Aku . . . <--

InshaALLAH kali ni aku nak kongsi siket sesuatu pasal kehidupan seharian .
Pernah tak satu hari tu kamu sume terpikir ;

" Kalau lah aku belajar elok elok mase SPM , mungkin . . ."

Pernah tak ? Pernah ke idakk ? :)
Agak ganjil la kan kalau someone tu sebut " Jika aku . . " , memang agak awkward la keadaan sejenak 
HAHAHA . 
Tapi kali ni , bukan slot untuk menyesali ape yang kite da buat 5 tahun lepas okayy . 

SIAPA KITA HARI INI ADALAH KEPUTUSAN KITA 5 TAHUN LEPAS . 
SIAPA KITA 5 TAHUN LAGI ADALAH KEPUTUSAN KITA HARI INI .

Orait , kali ni cume nak membawak anda anda sume la menyelami angan angan sendiri untuk entri kali ni :)
Tapi tade lah aku suh korang emel pade aku pasal angan angan korang then aku post entri tuhh . Memang enamploh tiga post la pasal " Jika Aku . . " ni :D
So , nak habaq mai pade korang la angan angan saye :)

Pilihan aku untuk entri kali ni adalah :
Jika Aku Seorang JUTAWAN !

Jikalau aku seorang jutawan , bende first yang aku nak buat adalah sujud syukur la :P *HEHE*
 Misal kate hari nih media massa umumkan senarai jutawan muda , satu hari tuh dalam empatblas kali aku nak sujud syukur . Jangan tanye lah kenape mesti empablas sebab aku maen henjut je nombor die ni . 
Lepas tuh , sebelum ape ape aku buat dengan duet tuh direct aku daftar mak bapak aku untuk pergi Haji dan Umrah ke Tanah Suci Makkah . Ameen :)
Bapak aku pon ade cita cita nak bawak mak dia *nenek aku* untuk Umrah sahaje . Alang alang aku dah nak hantaq mak bapak aku pergi Haji dan Umrah ni ape salahnye kalau aku selitkan sekali name nenek aku tuh kan . Nenek sebelah mak aku pulakk dah pon sampai ke Tanah Suci sebelom meninggal 5 tahun lepas :')

Actually , banyak lagi yang aku nak buat JIKALAU aku seorang JUTAWAN ni :) 
Mostly , aku akan manfaatkan segale duet tu untuk capai segale hasrat mak bapak aku khususnya . Selaen tuh , aku nak hantaq adek adek aku belajaw kalau boleh overseas sume . Sebab memang cita cita aku dulu nak sambung oversea , tapi terkandas kan --' So aku taknak adek adek aku mengalami keadaan yang same la inshaALLAH . 

Eh , macam dah nak terpanjang aje entri aku ni . So stop dulu la . Takot kang orang tak bace entri ni . 
Ni angan angan aku la , jangan nak tiru okay !

Pen-off and assalamualaikum :)

Jutawan Muda :)

Been awhile !

Assalamualaikum wbt dan selamat membaca ! :)
It's been awhile ehh ?
* Stretching jemari sikett*

Ehemm ~ , da agak lame jugak la aku sudah tidak meng-update sebarang entri untuk belogg Hebatt nih .
Nak kate sangat bizi , takde la bizi bebenor . Haihh entah la . Masa berlalu macam ayaq je tanpa diisi dengan aktiviti menarik :P

Da nama pon tade sangat aktiviti yang menarik berlaku , so kalau tulis panjang panjang pon rase macam membazir kan ? Jadi , ni kira latihan untuk kembali menulis la senang ceghita okay .

So long readers ! :P
Assalamualaikum wbt .

Thursday, 28 March 2013

Post Zohoq

Assalamualaikum wbt dan salam zohoq para pembaca :)
Alhamdulillah , Khames dah arini . Ade sesape yang puase sunat tak ? Cakap orang padahal gua pon tak puase jugakk :D

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR

Okayy , kali ni nak cakap tentang sesuatu yang memang hari hari kite buat . Ape die ? 
BANGUN MAKAN MINUM BERAK TIDUR -

Bende basic yang kite buat tiap hari kan ? Tapi tade la sampai semua gua nak kupas arini betol ? Arini gua nak fokus pade bab B*RAK atau bahase sopan die buang ayer kecik dan besaq . 
Ehemm , kejap naa :)

Lafaz Azan
Hehe , mesti agak pelik kan . Tadi menyembang kate nak kupas pasal buang ayer bagai kan :P
The reason saye nak sentuh pasal bende basic yang kite buat adalah sebab , tadi mase dekat surau la . 
Sorang bilal ni tengah setting mic untuk azan la , saye masuk lewat siket . Then nampak satu brader ni macam tergesa gesa meluru terus ke tandas *HAHAHA*
Ayat tu kelakar gile wehh . Okay kite sambung . Then brader tadi masuk la tandas , terus kencing la aku rase . BERDIRI ! 
Ape ? Aku ngintai ? Not in a million years okayy . Cume brader tadi tutup pintu macam nak taknak kan . So terpandang la ke sane :D
Tengah azan ni , aku bole terusha brader tu kencing berdiri --'
Terus aku istighfar :P

Cukup dengan adegan kelakar okay , seperkare yang aku nak tulis dalam entri kali ni adalah pasal :
KENCING BERDIRI !

Tahukah anda , apabila azan berkumandang maka segala syaiton syaiton akan bertempiaran berlari ke arah tandas ?
Tahukah anda , kencing yang keluar daripada seseorang yang dikeluarkan secara berdiri *HAHA* boleh menyembuhkan syaiton syaiton ? 

Sebab ape aku cakap macam tu ? Sebab dulu satu orang ustaz yang sangat aku kasihi , Ustaz Ishak Said pernah bagitau yang kalau azan tu akan mencederakan syaiton syaiton sume . Persoalannya sekarang , adakah anda nak membantu dalam memelihara kesihatan syaiton syaiton 
Ade beberape lagi la amalan amalan yang mampu mencederakan syaiton syaiton tapi aku nak sentuh pasal azan dan kencing berdiri aje kali ni :)
Islam yang indah ni dah ajar pon pade ummat segale amalan amalan yang membawa kebaikan dan kehancuran pade musuh musuh agame . 

So , same same la kite amal ape yang terbaik okayy . Bukan kate aku dah tinggal terus kencing berdiri ni , cume sedang belajar jugak nak kurang kurang kan :)
Masalah ni memang berat pade kaum Adam la , tapi ade jugak kaum Hawa yang nak mencuba kencingan secare berdiri ni 

The question is : Can girls AIM ? :D

HAHAHA , itu soklan bergurau okayy . Korang tak percaye ke ? Ni sume dakyah daripade barat dengan Jepong la .

Ta daaa ~
Kan , cakap korang taknak caye :D
GO GIRL lagi brand die tau . Semoge tade la readers yang mencuba dan meng-order bende alah ni pade aku *HAHAHA* 
Ni sume salah satu daripade gerakan gerakan untuk menjatuhkan kedudukan wanita la ni selain nak jatuhkan martabat Islam . Haihh . 

Pon da tatau nak habaq ape lagi , kite habeskan dekat sini aje la :P

Pen-off and assalamualaikum 

Wednesday, 27 March 2013

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum wbt dan salam zohoq :)
InshaALLAH , gua ingin menceburkan diri dalam bidang Wordless Wednesday yang macam belog belog awesome laen buat la okay :)

For those yang tak berape nak reti kenape Wordless Wednesday , sebenarnye gua pon tatau nak cakap guane :D
Cume yang gua tau , kurang penulisan lah untuk entri kali ni . Ni gua tulis pon untuk memberi pencerahan kepade pembace okayy :P

Pictures speak LOUDER than Actions

Mintakk Allah pelihara hati kita :)

Pen-off and Assalamualaikum :)

Tuesday, 26 March 2013

:)

Assalamualaikum wbt dan selamat tengah hari readers :)
Alhamdulillah , syukur pade Allah sebab bagi peluang lah kepade kite ye dakk ? 

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR 

Tak salah rasenye kan nak mule entri gua ni dengan zikrullah sikett :) 
Gua pon tatau nak tulis ape untuk entri kali ni ngokk . Tapi , terase nak jugak menulis kali ni . Gua da terlalu addicted to writing ni :D
Takpe , jangan addicted to drugs sudah . Jangan ye adek adek , JAUHI NAJIS DADAH okayy 

Okayy , idea pon sudah marii . Kali nie gua nak tulis pasal chenta la . Bulehh dok ? :D
Tak kesa la kamu nak cakap ape , tapi still nak ceghite jugok dehh . 

The reason why is , last week gua officially telah break dengan someone yang gua chenta mati baqhang :P
Chenta mati yang macam mane , siap plan nak kawen lepas diploma la bagai . Tup tup tup , clash macam tu aje . 
Bukan nak bukak pekong di dade sendiri , bukan . Cume sebagai renungan bersame . Still aku akan selit jugak beberape bende yang laen instead of my own story okayy . Sabar :)

So , bile da clash ni macam macam la pemikiran jahat yang datang dalam palotak gua ni . Nak bomohkan si die la , nak rosakkan hidop si die la and macam macam lagi la perkare yang memang jahat gile melintasi pemikiran gua beb .
Tapi , gua cepat cepat istighfar . Mohon ampun pade Allah swt . Moga Allah ampunkan segale pemikiran kotor gua beb . 

Lepas tu , gua dok menung kejap . Saket betol gua rase mase tu . Saket kene tinggal dengan orang yang gua chenta mati baqhang :') Pedih ulu hati bile dok pikir balek ape yang da terjadi . 3 tahun kitorang bersame , then berpisah macam tu aje . 
Gua pon malas nak pikir panjang pasal kitorang , terus gua terpikir satu muvee yang memang paling kene dengan tema ceghite gua sekarang beb . Muvee ape ? 
|
|
V

Syurga Cinta
Aku rase tak perlu la nak bagi sinopsis ceghite ni kan . Cume ade satu adegan yang mane si Heliza Helmi ni terase diri die kene tipu dengan si Awal Ashaari then die pon nak fly enta kemane . So si Awal ni pon jumpe la dengan atok si Heliza and dekat situ la scene yang menyadarkan aku tentang sesuatu :)

Dekat scene tu , atok si Heliza ni bagitau si Awal tentang cinta :)
Ade tiga jenis chenta yang atok ni cakap ;

1. Chenta daripade NAFSU !
2. Chenta daripade SYAITAN !
3. Chenta daripade ALLAH swt !

Aku bukan la sorang ustaz atau pak kiai yang boleh taw setakat mane or peringkat mane chenta aku ni .
Cume aku boleh cakap , yang chenta daripade SYAITAN ni didorong kuat la oleh chenta daripade NAFSU . Mane tidak , chenta NAFSU ni datang dari kemahuan kite yang menilai luaran dan personaliti si dia . So , bile mase da break nanti mule la rase saket yang teramat . Seolah olah dunia dah kiamat bagi dia . Then datang la chenta daripade SYAITAN , yang mane berlaku bile dia da terlalu sayang *nafsu* pade gadis tadi . Pemikiran pon mula dikotori dengan hasutan hasutan SYAITAN macam gua tadi la . Bomoh , dukun , pawang sume digunekan supaye gadis tadi balek pade dia . Tapi alhamdulillah gua dapat fikir waras lagi :P

Peringkat chenta yang teragung ialah chenta yang datang daripade ALLAH swt . Chenta yang mane bile kite bersame dengan pasangan itu , IMAN kite bertambah , AMAL KEBAIKAN kite maken bertambah . Segala batas pergaulan dapat dijage , maksiat sume dihindari lah bagai . Pendapat gua , itulah chenta yang paling agung . Chenta daripade Maha Pencipta kite sendiri :)

Gua rase dah tak banyak yang boleh gua share lagi , sebab hati dah maken sebak ni boh :') Terhengat sikett la kenangan dengan si dia . InshaALLAH , my dearest readers tolonglah doakan supaye saye diberi kekuatan untuk move on . Ameen :)

Pen-off and assalamualaikum .

Same same kita :)




Monday, 25 March 2013

Sing a Song

She walked in and said she didn't wanna know anymore
(Anymore, anymore)
Before I could ask why she was gone out the door
(Out the door, out the door)

And I didn't know
(Didn't know, didn't know)
What I did wrong
(I did wrong, I did wrong)
But now I just
(I just)
Can't move on

Since she left me
(She left me)
She told me
(She told me)
Don't worry
(Don't worry)
You'll be okay, you don't need me
Believe me you'll be fine

Then I knew what she meant
And it's not what she said
Now I can't believe that she's gone


I tried callin' her up on her phone, no one's there
(No one's there, no one's home)
Well, I've left messages after the tone