Saturday, 23 February 2013

Kelawakan Ter-OHHSEMM !

Assalamualaikum wbt :)
Entri yang kedua untuk hari ni guys . Kehangatan berbelog masih ade *HAHAHA*
 Okayy , korang nampak tak ape tajokk entri kali nie ?

Ape kene mengenenye kan kelawakan tu dengan diri aku , diri anda semua ?
Orite , cenggini ceghitenye :P

Aku rase korang tersangat la kenal dengan geng geng #MaharajaLawak kan ?
Aku bukan la nak hi-lite satu satu okayy , memang berjela la entri ni kang *HAHA*
Kali nie aku nak tulis pasal duo lawak yang memang OHHSEMM ! ! !

Siapa lagi yang tak kenal dengan #JustinBieber Malaysia yang kedua dengan si #UstatEnjin ni , meh aku luku sikett kepala hampa naa :) *jokeberat*

ADAKAH ANDA PEMINAT PEMINAT JOZAN ? !
Duo Terhebat Malaysia
Rakyat Malaysia da nobatkan diorang ni sebagai #ManusiaTerlawak dalam negara kite wehh :P
Ehh , apsal pulakk dok ulas ceghite lame ni ? Mesti ade yang da pikir gitu . 
Sabaq naa , the reason aku nak tulis entri ni ade dua sebenaqnya :D
Yang pertama , tadi aku maen Twitter then si Johan tengah seronok duk RT twitt fans . Aku pon cube la twitt sekali , mane tau die RT sekali an . Dan hasilnyaa . . . 


Johan RT aku sehh ! ! ! *HAHAHA*
Okayy , memang bunyi die sakai kan . Tapi ni bukan reason sebenaq aku la untuk entri ni .
Aku nak ceghite sikett pasal keakraban dua orang manusia ni . 
MasyaAllah , aku sungguh terkesan la dengan kimia antara dorang ni *ecehh* 

Aku tak pernah la tengok diorang ni secare dekat or live , tapi memang sangat terase akrab tu sampai aku boleh naek bulu roma ni .
*HAHAHA*
Ni bukan naek bulu roma sebab geli ngokk , tapi sebab terkesan dengan hubungan yang macam tu .
Aku nak kupas dari segi keagamaan pon tak berapa nak reti tapi ade satu yang aku hengat laa .
-Antara golongan yang berada di bawah Arasy Allah ialah dua orang pemuda yang berjumpa , berpisah dan berkasih sayang kerana Allah-
Wallahualam la ,  siapa yang lebih arif pasai ni boleh la tegur sikett sikett . Saye ni pon begitu berharap sangat dapat seorang atau dua atau tiga kawan yang macam tu *HAHAHA*

Ape ape pon , same same la kite berdoa untuk yang terbaek buat JOZAN , especially si Johan yang dengar kate still belum sembuh okayy .

Pen-off guys , maghrib dulu :)

Assalamualaikum wbt .

Father and son

Assalamualaikum wbt :)
Selamat petang la kot aku boleh ucap sekarang . Sebab arini gua bangun lewat babe . 
Macam biase , kalau dah lewat bangun macam ni tak sah la kalau telinga gua ni kene tahan bebelan mak bapak gua *HAHAHA*

Kalau ibunda yang membebel gua boleh hadap lagi babe , tapi tahap bebel bapak gua memang KAWKAW punye :D
Bukan aku nak kutuk ibu dan juga bapa saya , tapi entry kali nih memang khas untuk mereka dan peringatan buat sang pembaca sekalian :) 
*macam ade je pembaca*

Boleh intro sikett kan pasal mak ayah saye ni rasenye :)

Lani bin Abdulhadi + Nursidah binti Abdullah

My first and forever love ones :')

Tak perlu intro dalam dalam sangat kayy . Cuma perlu tau , tanpa diorang ni saya mungkin masih lagi sperma
yang berenang menuju ke telur telur ovum *HAHAHAHA*
Sori , tertulis ayat biology pulakk :P

Apa yang aku nak fokus pade entry kali ialah pasal bapak aku . Bapak aku nie rajen benaww haa kije . 
Bapak aku ni 'Piping Supervisor' untuk satu kompeni CariGali terbesar dekat Brunei sane . 
Ini bermakna bapakk aku ni jarang sangat nak dok rumah ni , dah name pon offshore kan . Kadang 2-3bulan baru lahh aku dapat cium pelokk bapakk aku ni . 

Bapak aku setat kije macam ni bile aku naek sekolah menengah sains yang terkenal dalam Melaka . 
Dah nama pon dok asrama penuh kan , kompem la jarang balek . Peluang aku nak lepak and jumpa bapakk aku pon kadang kadang je . Kirenye aku membesar macam kurang kasih sayang bapakk aku lah 
*HAHAHA*

Lima tahun dok terperap dalam hostel then sambung pulakk diploma 3 tahun . Pon situasi yang same berlaku .
Hubungan aku dengan bapak memang tak berapa rapat , sebab jarang jumpa kan :') 
Aku lebih rapat dengan bonda terchenta . 
Tahun 2013 , aku kirenye dah abes belaja la then lebih banyak masa terluang la dengan bapak aku . 
Tapi , still kekok nak berbual panjang dengan si bapakk . Tade topik yang panjang boleh dibual same same . Haihh . 

Ehh , macam panjang pulakk aku bercerita ni haa . Tapi kepade korang yang mengalami bende yang same macam ni *especially lelaki* , jangan risau okayy . Sebab seorang bapakk ni memang pemalu nak ngobrol dengan kite tapi dalam diam beliau lah yang lebih banyak support and amek berat . 

Satu hari tu , aku bincang lah dengan mak aku pasal aku dah taknak sambung belaja malah aku nak kije terus la macam tu . Mungkin mak aku share dengan bapakk aku , keesokannya anak sedare bapak aku datang rumah . Si anak sedare bapak aku ni kije satu tempat la dengan bapakk aku tapi as an Project Engineer la . 
At first , aku hengat pasal ape . Tak pasal pasal si anak sedare ni pon terus lecture aku pasal kerjaya pilihan .  
Die cakap , kalau nak pegang position yang paling TAHII dalam Oil and Gas pon kene ade degree la .
Die tiup tiup sikett la semangat pade aku supaye sambong belajar balek .
Then mak aku bisikk dekat telinga aku yang ajak si anak sedare tu ialah bapakk aku . 
*terharu :')*
Dalam diam bapak aku masih lagi amek berat pasal pelajaran and mase depan aku walaupon die diam je bile dengan aku :)

Jadi , kepada korang yang ade terbaca ke atau mengalami situasi macam ni bersabar okayy . 
Si bapakk walaupon garang macam mane , die still amek berat pade anak anak die especially anak lelaki die :)

It just takes time to blend antare kite dengan bapakk kite khususnye .
Kite sebagai anak , dah name pon anak kan so kene la pandai maen peranan dalam merapatkan hubungan tu okayy .

Father and son :)

Pen - off dulu peeps :P

Assalamualaikum .

Friday, 22 February 2013

Tujuan !

Assalamualaikum wbt :)

Okay , hari kedua mempunyai belog dan nampaknya jari masih lagi ligat menari atas keyboard *HAHA*
Mengharap jugakk supaya belog ni tak jadi macam belog yang dulu :P

*Ehh , belog yang DULU?*

Ya , memang aku pernah seketika dulu cube nak blogging ni . Tapi biase la kan . 
Dah nama pon MELAYU , mesti ade hangat hangat TAHII ayam tuhh *HAHA*
Aku tak reti lagi la nak buat buat link ni , 
tapi kalau korang nak usha belog lame aku ni aku bagi address die jap .

http://almashierlani.blogspot.com

Ni la kot aku rase :D

END !

Cukup sampai situ aku mengarut entah ape ape okayy . 
Berbalik pade tajuk post aku kali nie . 

Kenape TUJUAN ?

Aku rase korang yang membace ni pon tau la ape maksud tujuan kan ? 
Bila berbicare pasal dulu kan , mase aku buat belog tu sebab suka suka je la . Belog berisi entah ape ape dohh .
Kali nie aku buat belog sebab aku terikot and kagum la lebih kurang dengan blogger ni .
Sebab aku berkawan dengan tige-pat orang blogger kot sekaligus *HAHA*
Macam yang aku cakap tadi kan , aku ni terkial kial lagi dalam nak buat link terus pade belog , so korang carik sendiri la ea sape blogger ni . 
Yang paling rapat dengan aku of course la si #NazimanAzlye
Sebab die satu IPTA dengan aku then tempat tinggal dekat . *HAHAHA*

Si #NazimanAzlye pernah tanye aku ape TUJUAN aku buat belog ni ?
???
???
???
Mule tu aku pikir jugakk , nak buat bende alah ni pon kene ade ke tujuan bagai ? --'
Dia cakap belog ni ade banyak cabang dia . Sebagai contoh belog die banyak share pasal teknologi gitu . 
Macam belog yang selalu aku bace pulakk *belog pakarhowto.blogspot* pulak pasal permasalahan kecil yang bole si penulis tu beri penyelesaian . And ade banyak lagi la kategori die ni kan . 
So , what's yours Al Mashier ? *Hmmmphh*

Macam mane kalau aku campur campur kategori die ea ? Kira jadi macam belog bervariasi la lebih kurang . *HAHAHA*

InsyaAllah mane mane yang terbaik la aku akan post . Sekurang kurangnya masih akan ade la sikett saham tu kan misalan ade orang bace then amal . Ameen :)

Jadi , pen-off then .
Assalamualaikum :)

Thursday, 21 February 2013

It is a Farewell then :')

Assalamualaikum wbt . 

Okay , nampak tak ? Satu hari 3 post aku tulis arini *HAHAHA*
Nampak tak adrinalin-keterujaan di waktu itu? :D
*Harap harap bukan setakat tahi ayam hangatnya ni*

Alang alang ni kan , aku tulis aje la yang mampu ye dakk :)

Farewell ? 
Mesti ramai yang tanye untuk ape kan ? 
*bajet orang nak tau je kan*

Sebab ape 'Farewell' ? 
Moh ate nak ceghita 

2010

Aku diberi peluang untuk sambung la pengajian dekat Universiti Malaysia Perlis atau UniMAP .
Tapi , bila orang tanye aku ngaji dekat mane mesti cakap Universiti Malaysia PAHANG tauu . 
Ehh saket hati je bile dengar ! --'

UniMAP is the BEST technical universities in MALAYSIA taww . 
*jaja sikett IPTA terchentaa ni*

So , berbalek pade cerita 'Farewell' tadi . 
Aku dapat kos Diploma Kejuruteraan Metalurgi selama 3 tahun pengajian ahh .

Apa itu metalurgi ? 
Yang ini boleh jadi satu lagi post la *HAHAHA*
*idea semakin mencurah*

Okayy , aku taknak la berceghita pasal macam mana aku setadi semua bagai kan :)
Cume nak habaq mai kat hang yang krew krew #Metalurgi1013 sume 

OHHHSEMMM ! ! !

Perangai masing masing macam TAHII tapi we never FAKE ourselves la kan kan kan .
Okay macam ni , aku sumbat aje la gambar mane mane yang ade then aku point sorang sorang . 
Amacemm ? 

Annual Dinner '12
Ni gambar mase annual dinner hasil kelolaan junior kitorang . 
Ni la gambar yang paling lengkap kot --'
Means ade semua la . 

Tapi , masih belom menjawab kan kenape 'Farewell' tajokk die ? *HAHA*

Sebab , ni da last semester kitorang bersama . Praktikal masing masing tengah hadap sekarang . 
Aku je terlebih rajen sampai dapat buat belog entah pape ni :D

InsyaAllah , bulan September ni kitorang akan konvo la kot . Then masing masing nak bawak diri ikot pilihan masing masing dah :')

Macam saye , dah nak kawen pon ni *HAHAHAHA*
Gile ape , boxer setokin pon mak beli lagi :D

22 hb Mac ni kitorang akan ade Finishing School la . 
Alaa , macam pra-konvo la gitu gamaknye :)

Aku da nak abes idea da ni . 
Nak sembang pasal ape lagi ea ? 
Ahh , cukup sampai di sini la ea :D

Assalamualaikum wbt . 
PEACE Y'ALL
#DatoACMizal


Operasi Menulis Bermula SEKARANG !

Assalamualaikum wbt . 

Okayy , rase macam tak hangat hangat tahi ayam je pembikinan belog aku ni . *HAHAHA*

Actually , aku tade pon idea nak coretkan dalam bende alah ni .
So , kepada member member #MOZAC0509 , #Metalurgi1013 or anyone yang ade terbaca belog 
yang masih *TAHII* dan kosong ni bole la bagi sedikit idea idea yang bernas 
Bukankah berkongsi itu dapat merapatkan hubungan dua hala --'
*ouh ayat saya*


Tolong , peliss dehh *indon-speaking-style* , tinggalkan la segala idea bernas anda anda anda sekalian di bahagian komenn okayy


Nak idea sikett :')

Merayu sangat sihh :')


Thanks y'all

Assalamualaikum .

First !


Assalamualaikum dan selamat sejahtera . 

Errr , nak tulis ape sehh dekat blogg ni --' 
*nak sangat blogging kan tadi*





Nampak tak ? 
Gugup taktau nak tulis ape , tu yang maen gambar aje tu :)

So , kepada yang OTAI OTAI blogger tu sekiranya terbaca kan kan , Inbox la ambo ni .
Inbox tu agak agak yang membina la supaye mane taww blog aku ni si #BenAshaari tu tertarik .
HAHAHA :D

So long readers --'
*saya masih tiada cara bagaimana untuk mengakhiri post*

Assalamualaikum wbt