Saturday, 9 March 2013

Post Zohor :P

Assalamulaikum wbt :)
Second entry of the day , inshaALLAH .

Kali nie gua nak share ceghite yang baru jaa gua dengar dari seorang pak ustaz lepas solat zohor tadi :)
Ceghitenye agak samar samar jugak la sebab , yelahh warge emas kan cakapnye macam dah kurang jelas gitu .
Agak macam ni la ceghite pokcikk tadi :

Zaman dulu dulu *lebih kurang zaman para sahabat/tabiin* , ade satu kerajaan yang aman tenteram la gamaknya :P
Si raja tu ade la seorang petani/pekebun , Ayyaz yang sangat taqwa pade Allah . So , si raja ni sangat sangat la sayang kasih pade si Ayyaz ni . Sampai lah semua menteri hulubalang dengan pegawai tu iri sangat pada si tukang kebun tadi . 
Semua orang yang iri same si Ayyaz pon sepakat nak tanya pade raje . 
" Wahai raja kami , kenapakah baginda seperti terlalu sayang kepada si Ayyaz yang hanya tukang kebun itu?" tanya si menteri .

Jawab si raje yang lebih kurang ,
"Ayyaz ni seorang yang sangat special , nanti saya tunjuk buktinya" 
Satu hari , si raja pon memanggil semua menteri untuk berkumpul di dewan besar *HAHA* dalam istana tu termasuk lah si Ayyaz tadi .


Raja tuh pon bertitah ;
" Setiap barang yang kamu sentuh di dalam istana ini akan menjadi milik kamu "
Then keadaan menjadi HAVOC sekejap sebab semua menteri tadi dokk nyentuh barang barang yang memang dorang impi :P

Tapi si Ayyaz dengan rilekk je berdiri tanpa mengejar barang barang tadi . 
Tapi semua menteri tadi tade lah nak amek port pade si Ayyaz . Si raje ni pon tanye Ayyaz ,
" Kenape kau tak pergi menyentuh barang barang dalam istana ni? "
Ayyaz pon tanye balek si raje , 
" Setiap benda yang saye sentuh akan jadi milik saye kan , tuanku ? "
Maka raje pon mengiyakan si Ayyaz . Lepas je si raje mengiyakan soklan si Ayyaz tadi terus dia sentuh si raje tadi . 

Semua yang ade dalam dewan tadi kaget dan senyap dengan tindakan si Ayyaz . Suasana sepi sekejap .

* krikk krikk krikk *

Raje pon tanye , " kenape kau sentuh aku Ayyaz ? " 
Ayyaz pon cakap , 
" Tuanku cakap kalau saye sentuh setiap ape yang ade dalam istana ni akan jadi milik saye , 
jadi saye sentuh lah tuanku . Maknenye segale kerajaan tuanku pon jadi milik saye . "

Sampai situ aje la si pokcikk tadi ceghite pade aku . At first aku pon blurr jugakk macam korang tadi , then die pon terangkan dalam bentuk tamsilan kehidupan :)

Ibaratnye , semua menteri termasuk si Ayyaz tadi adalah segala manusia yang ade atas muke bumi and Allah swt merupakan RAJA segala raja yang memiliki 7 petala langit dan bumi :)

Barangsiapa yang berpegang kepada Allah swt means akan diberi segale kemudahan dalam kehidupan . 
Contoh macam para sahabat r.anhum , 2/3 tiga dunia berada di bawah telapak kaki dorang . 
Sebab ? 
Dorang berpegang pada Allah swt , yaken pade janji janji Nya . 

InshaALLAH , muge ape yang gua rangkaikan dalam entri kali nihh bisa menjadi pedoman kehidupan :)
Yang baek datang daripada Allah , yang buruk pon dari Allah melalui kelemahan gua .
InshaALLAH boleh la share dengan member member lepas bace okayy .

Pen-off dan assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment