Thursday, 28 March 2013

Post Zohoq

Assalamualaikum wbt dan salam zohoq para pembaca :)
Alhamdulillah , Khames dah arini . Ade sesape yang puase sunat tak ? Cakap orang padahal gua pon tak puase jugakk :D

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR

Okayy , kali ni nak cakap tentang sesuatu yang memang hari hari kite buat . Ape die ? 
BANGUN MAKAN MINUM BERAK TIDUR -

Bende basic yang kite buat tiap hari kan ? Tapi tade la sampai semua gua nak kupas arini betol ? Arini gua nak fokus pade bab B*RAK atau bahase sopan die buang ayer kecik dan besaq . 
Ehemm , kejap naa :)

Lafaz Azan
Hehe , mesti agak pelik kan . Tadi menyembang kate nak kupas pasal buang ayer bagai kan :P
The reason saye nak sentuh pasal bende basic yang kite buat adalah sebab , tadi mase dekat surau la . 
Sorang bilal ni tengah setting mic untuk azan la , saye masuk lewat siket . Then nampak satu brader ni macam tergesa gesa meluru terus ke tandas *HAHAHA*
Ayat tu kelakar gile wehh . Okay kite sambung . Then brader tadi masuk la tandas , terus kencing la aku rase . BERDIRI ! 
Ape ? Aku ngintai ? Not in a million years okayy . Cume brader tadi tutup pintu macam nak taknak kan . So terpandang la ke sane :D
Tengah azan ni , aku bole terusha brader tu kencing berdiri --'
Terus aku istighfar :P

Cukup dengan adegan kelakar okay , seperkare yang aku nak tulis dalam entri kali ni adalah pasal :
KENCING BERDIRI !

Tahukah anda , apabila azan berkumandang maka segala syaiton syaiton akan bertempiaran berlari ke arah tandas ?
Tahukah anda , kencing yang keluar daripada seseorang yang dikeluarkan secara berdiri *HAHA* boleh menyembuhkan syaiton syaiton ? 

Sebab ape aku cakap macam tu ? Sebab dulu satu orang ustaz yang sangat aku kasihi , Ustaz Ishak Said pernah bagitau yang kalau azan tu akan mencederakan syaiton syaiton sume . Persoalannya sekarang , adakah anda nak membantu dalam memelihara kesihatan syaiton syaiton 
Ade beberape lagi la amalan amalan yang mampu mencederakan syaiton syaiton tapi aku nak sentuh pasal azan dan kencing berdiri aje kali ni :)
Islam yang indah ni dah ajar pon pade ummat segale amalan amalan yang membawa kebaikan dan kehancuran pade musuh musuh agame . 

So , same same la kite amal ape yang terbaik okayy . Bukan kate aku dah tinggal terus kencing berdiri ni , cume sedang belajar jugak nak kurang kurang kan :)
Masalah ni memang berat pade kaum Adam la , tapi ade jugak kaum Hawa yang nak mencuba kencingan secare berdiri ni 

The question is : Can girls AIM ? :D

HAHAHA , itu soklan bergurau okayy . Korang tak percaye ke ? Ni sume dakyah daripade barat dengan Jepong la .

Ta daaa ~
Kan , cakap korang taknak caye :D
GO GIRL lagi brand die tau . Semoge tade la readers yang mencuba dan meng-order bende alah ni pade aku *HAHAHA* 
Ni sume salah satu daripade gerakan gerakan untuk menjatuhkan kedudukan wanita la ni selain nak jatuhkan martabat Islam . Haihh . 

Pon da tatau nak habaq ape lagi , kite habeskan dekat sini aje la :P

Pen-off and assalamualaikum 

Wednesday, 27 March 2013

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum wbt dan salam zohoq :)
InshaALLAH , gua ingin menceburkan diri dalam bidang Wordless Wednesday yang macam belog belog awesome laen buat la okay :)

For those yang tak berape nak reti kenape Wordless Wednesday , sebenarnye gua pon tatau nak cakap guane :D
Cume yang gua tau , kurang penulisan lah untuk entri kali ni . Ni gua tulis pon untuk memberi pencerahan kepade pembace okayy :P

Pictures speak LOUDER than Actions

Mintakk Allah pelihara hati kita :)

Pen-off and Assalamualaikum :)

Tuesday, 26 March 2013

:)

Assalamualaikum wbt dan selamat tengah hari readers :)
Alhamdulillah , syukur pade Allah sebab bagi peluang lah kepade kite ye dakk ? 

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR 

Tak salah rasenye kan nak mule entri gua ni dengan zikrullah sikett :) 
Gua pon tatau nak tulis ape untuk entri kali ni ngokk . Tapi , terase nak jugak menulis kali ni . Gua da terlalu addicted to writing ni :D
Takpe , jangan addicted to drugs sudah . Jangan ye adek adek , JAUHI NAJIS DADAH okayy 

Okayy , idea pon sudah marii . Kali nie gua nak tulis pasal chenta la . Bulehh dok ? :D
Tak kesa la kamu nak cakap ape , tapi still nak ceghite jugok dehh . 

The reason why is , last week gua officially telah break dengan someone yang gua chenta mati baqhang :P
Chenta mati yang macam mane , siap plan nak kawen lepas diploma la bagai . Tup tup tup , clash macam tu aje . 
Bukan nak bukak pekong di dade sendiri , bukan . Cume sebagai renungan bersame . Still aku akan selit jugak beberape bende yang laen instead of my own story okayy . Sabar :)

So , bile da clash ni macam macam la pemikiran jahat yang datang dalam palotak gua ni . Nak bomohkan si die la , nak rosakkan hidop si die la and macam macam lagi la perkare yang memang jahat gile melintasi pemikiran gua beb .
Tapi , gua cepat cepat istighfar . Mohon ampun pade Allah swt . Moga Allah ampunkan segale pemikiran kotor gua beb . 

Lepas tu , gua dok menung kejap . Saket betol gua rase mase tu . Saket kene tinggal dengan orang yang gua chenta mati baqhang :') Pedih ulu hati bile dok pikir balek ape yang da terjadi . 3 tahun kitorang bersame , then berpisah macam tu aje . 
Gua pon malas nak pikir panjang pasal kitorang , terus gua terpikir satu muvee yang memang paling kene dengan tema ceghite gua sekarang beb . Muvee ape ? 
|
|
V

Syurga Cinta
Aku rase tak perlu la nak bagi sinopsis ceghite ni kan . Cume ade satu adegan yang mane si Heliza Helmi ni terase diri die kene tipu dengan si Awal Ashaari then die pon nak fly enta kemane . So si Awal ni pon jumpe la dengan atok si Heliza and dekat situ la scene yang menyadarkan aku tentang sesuatu :)

Dekat scene tu , atok si Heliza ni bagitau si Awal tentang cinta :)
Ade tiga jenis chenta yang atok ni cakap ;

1. Chenta daripade NAFSU !
2. Chenta daripade SYAITAN !
3. Chenta daripade ALLAH swt !

Aku bukan la sorang ustaz atau pak kiai yang boleh taw setakat mane or peringkat mane chenta aku ni .
Cume aku boleh cakap , yang chenta daripade SYAITAN ni didorong kuat la oleh chenta daripade NAFSU . Mane tidak , chenta NAFSU ni datang dari kemahuan kite yang menilai luaran dan personaliti si dia . So , bile mase da break nanti mule la rase saket yang teramat . Seolah olah dunia dah kiamat bagi dia . Then datang la chenta daripade SYAITAN , yang mane berlaku bile dia da terlalu sayang *nafsu* pade gadis tadi . Pemikiran pon mula dikotori dengan hasutan hasutan SYAITAN macam gua tadi la . Bomoh , dukun , pawang sume digunekan supaye gadis tadi balek pade dia . Tapi alhamdulillah gua dapat fikir waras lagi :P

Peringkat chenta yang teragung ialah chenta yang datang daripade ALLAH swt . Chenta yang mane bile kite bersame dengan pasangan itu , IMAN kite bertambah , AMAL KEBAIKAN kite maken bertambah . Segala batas pergaulan dapat dijage , maksiat sume dihindari lah bagai . Pendapat gua , itulah chenta yang paling agung . Chenta daripade Maha Pencipta kite sendiri :)

Gua rase dah tak banyak yang boleh gua share lagi , sebab hati dah maken sebak ni boh :') Terhengat sikett la kenangan dengan si dia . InshaALLAH , my dearest readers tolonglah doakan supaye saye diberi kekuatan untuk move on . Ameen :)

Pen-off and assalamualaikum .

Same same kita :)




Monday, 25 March 2013

Sing a Song

She walked in and said she didn't wanna know anymore
(Anymore, anymore)
Before I could ask why she was gone out the door
(Out the door, out the door)

And I didn't know
(Didn't know, didn't know)
What I did wrong
(I did wrong, I did wrong)
But now I just
(I just)
Can't move on

Since she left me
(She left me)
She told me
(She told me)
Don't worry
(Don't worry)
You'll be okay, you don't need me
Believe me you'll be fine

Then I knew what she meant
And it's not what she said
Now I can't believe that she's gone


I tried callin' her up on her phone, no one's there
(No one's there, no one's home)
Well, I've left messages after the tone

Buka Buku Baru

Assalamualaikum wbt dan selamat tengah hari readers :)
Alhamdulillah , dapat jugak aku menulis entri kali nie . Bukan ape , gua sangat la sebokk sejak kebelakangan ni taw --'
Dengan program finishing school dekat IPTA tersayang aritu , presentation untuk Latihan Industri sume la . So , mase untuk berade dengan internet + menulis entri agak terhad sangat okayy .
Tapi , macam biase la . 

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH . ALLAHUAKBAR .

Okayy , entri kali nie aku nak ceghite la sikett pasal kehidupan aku dekat IPTA terchenta :)
Malas aku nak memanjangkan entri kali nie , cume korang bace la ni . Aku import dari belogg lame dulu .


Ape yang aku nak sentuh kali ni tak lah sangat penting bagi pembace kot . Sebab entri kali ni more to personal experience . Tapi misal kate tengah tengah dok bace tu korang boleh dapat nasehat secare tersirat , jangan malu malu nak apply dalam life okay :)

Dalam entri tu aku ade tertinggal satu watak tau , si Zahraa . Die nie teman wanita kepade si Amir Syauqi .
Diorang kenal pon melalui gua la beb . Sebabnye si Zahraa tadi satu kelas dengan gua mase dekat IPTA dulu . So , kite zass episod ni sampai la dua hari lepas .
Kenape dua hari lepas ? Sebab hari tu memang hari paling sebakk yang penah aku ade . 
For those Muzaffarians , engat tak hari Sirih Pulang ke Gagang ? Event dua hari lepas lebih kurang macam tu la . Cume kali ni tade parents yang datang :D

For three years kitorang dok sekali , dalam satu malam kitorang boleh simpulkan segale kejadian and cerite balek . Agak bergenang jugak lah malam tu mate masing masing :') Bukan ape , lepas nie dah nak bawak haluan masing masing . Si Zahraa dengan Amir dah ade plan nak kawen bagai , yang si Arif Pakdo dah ade dekat Sarawak sekarang , Nazwan kembali ke kilang Sony die , Zaim pulakk tengah dok bizi buat Final Year Project mungkin :)
Yang aku nie haa . Pelikk , masih lagi dalam khayalan . Tade perancangan mase depan . 

Hmm , sebak doh tulis entri ni . Maybe next time :')

Pen-off and assalamualaikum .

True brothers never dies

Friday, 22 March 2013

Hijau ke biru bagus lagi ?

Assalamualaikum and good morning readers ! 
Semangat sangat menulis kan , sebab dekat sepurname tak meng-update belogg gua :)

Okayy , gua nak tulis ape ea tadi ? Hmmm , ape sehh ? :P
Hehe , sebenaqnya ape yang gua nak post kali nie agak panas dan menyentuh pegangan dan fahaman masing masing . Mesti hampa nak taww kan ? ;)
Mohh la kite zass sekejap ceghite apa ni 

Semalam , gua gi shisha dengan member member la . Perisa redbull dengan mint kott . Berat sehh , miung kepale sikett :P
Ade la dalam 5-6 orang yang ade dok situ . Then tambah lagi tige kepale , sebab member gua tu orang tempatan . So die maen ajak je member die tuhh . Nak dijadikan ceghite , gua pon nyembang ahh dengan unknown member ni . 

So , sampai satu mase tu . Out of nowhere ! Entah macam mane dorang bole nyembang pasal POLITIK ! --' 
Duhh , gua bukan tak suke mendengar pasal bende alah ni . Cume it just leads to unstoppable argue sehh .
Gua bukan ahh pro-POLITIK  or anti-POLITIK ngokk . Bukan gua tak amek port dalam keadaan POLITIK  negare yang terchenta ni .

It just , we are young peoples . Dont know enough . 
Memang akan ade suare suare yang berkate sinis , mase mude mude macam ni la kene amek port . Supaye mase depan kite or adek adek or anak anak or cucu cicit lebih terjamin . 

Tak salah kamu amek port dalam bidang macam ni . Kalau kamu boleh tolerate dalam perbincangan hal hal POLITIK macam ni . 
Satu kejadian yang paling BADASS pernah jadi pade gua beb . Tengah makan tengahari before masuk kelas pukul 2 ahh . Dalam 4-5 orang makan satu table . 
Gua lupe la macam mane bole terbukak ceghite POLITIK nih . Pasal baucer rm200 tu kot --'
Sembang punye sembang , tibe tibe member ni hentak meja . Naseb da abes makan , kalau tak sia sia member tu makan tangan gua :D

Kes die , dalam table tu ade 2 orang parti hijau and the rest biru . Member hijau yang sorang tu die jenis rilek aje . Cume yang sore lagi ni haa , fanatik gila baqhang ! Bukan nak kutuk belakang ke ape , cume pendapat peribadi gua maa .

Jenis tak reti nak dengar pendapat manusia laen , rase die aje yang betol . Gua mengaku , parti biru pon ade jugakk celah siket siket yang corrupted . Parti hijau pon ape kurangnye . 

Persoalannya --> is kutukan and makian worth it ? Does it change anything ? 

Instead of kite bercerite macam power kan , kononnya nak membela / memastikan mase depan anak anak or cucu cicit lebih terjamin why not empunye diri ni improvise then masuk dalam bidang POLITIK ? At least , kite ni haa yang akan memikul tanggungjawab and menjadi pucuk pimpinan mase depan . 

Gua pon tak hengat la , same ade ni sabdaan ke tamsilan ke ape . 
Lebih kurang --> " Kalau nak tengok mase depan negare , tengok pade anak anak muda sekarang "

Tak kire la kite hijau ke biru ke kuning ke merah , kalau da minat sangat dalam bidang POLITIK ni silalah ke platform yang lebih layak . Biar kite dapat duduk bincang , mane baek mane buruk okayy .
Daripade kite menyembang saketkan hati member dengan perang mulut yang not based on correct subjects and matters , timba ilmu dulu . Gua tak cakap ilmu gua dalam bidang POLITIK ni dah power ke ape . Cume gua lagi suke pakai istilah berdialog la untuk kes kes macam ni . 

Mane baek buruk kite amek then suarakan dekat platform yang sesuai . Bukan maen sembur aje dekat other parties okayy . 

Maksud gua tulis entri kali ni bukan nak jatuhkan mane mane parti okay . Nak double meaning pon tade niat . Demi Tuhan yang Maha Esa , ini cume pendapat peribadi :)

Macam panjang sangat je entri kali ni :D
Pen-off and assalamualaikum .

Pemimpin dihormati , rakyat diberkati 

Israqq :)

Assalamualaikum wbt dan selamat syuruk readers ! :)
Setelah sekian lama gua menyenyapkan diri , akhirnya jari kembali menari atas keyboard :D

So , macam biase ahh . 

SUBHANALLAH . ALHAMDULILLAH ALLAHUAKBAR :)

Nak dijadikan ceghite kenape lame tak menulis , gua bizi ahh wehh . Kang gua da habaq mai dekat hampa yang gua akan ade finishing school arituh . Jap , meh usha ini page haa . Malas ahh nak nyembang banyak banyak , korang usha sendiri naa .

Tujuan gua nak menulis pagi pagi syuruk ni bukan ape , cume pas subuh kan tak elok tido . Rezki kureng ahh  . Dulu selalu benaw tido pas subuh , sebab tu ahh awek pon lari *HAHAHA*
Okok , tu dah ceghite bab laen ahh . Kang meleleh aje ayaq mate baqhang :D

Entri kali ni cume nak biasekan balek ahh jari jari menaip dengan pantas gitu :)
So , instead of berbual kosong and korang takdapat benefit kan , baek gua sharing-is-caring dengan korang boleh ? 

Biase dengar tak solat sunat israq ? Actually , gua pon mengeje lebih kurang ahh :D
Solat israq ni biase dilakukan lebih kurang lepas syuruk gitu . Dalam 30-45 minit jugakk la selepas syuruk tu :)

Rasulullah SAW bersabda : " Sesiapa solat subuh berjemaah , kemudian duduk berzikir kepada Allah sehingga naek matahari dan mengerjakan solat sunat dua rakaat ( Solat sunat Israq ) , maka adalah baginya pahala seperti pahala mengerjakan Haji yang sempurna dan Umrah " 
Hadis riwayat : at Tirmizi RA .

Kaifiat solat israq ni senang je . Empat rakaat , dua kali salam . Paham ke dokk ? 

- Sahaja aku sunat Israq dua rakaat kerana Allah SWT - 

Yang laen sume macam solat biase lahh , bacaan surah surah pilihan yang lebih orang suke and disarankan supaye bawak surah :
  1. Surah al A'la
  2. Surah al Fiil
  3. Surah Kafiruun
  4. Surah al Ikhlas

InshaALLAH , dua rakaat yang pertame dengan satu salam Allah akan bagi ganjaran Haji Mabrur dan Umrah . Dua rakaat yang kedua pulakk , Allah akan selesaikan segale urusan kite satu hari ni :) 
Ameen ya Rabb 

So , lepas dah bace post ni jangan ahh wat taktau je . Sharing is caring babe ;)

Pen-off for now and assalamualaikum guys. 

Thursday, 14 March 2013

Memories .

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi pembace :)

Subhanallah . Alhamdulillah . Allahuakbar

Macam bese , mulekan dengan zikrullah sikett okay .
Arini gua macam tersemangant lebih ahh . Kije asek nak menaip je . Tapi gua tade lah nak naip bende yang mendatangkan sebarang fitnah or busuk pade orang laen okayy :)

Semalam , before tido hati kecil gua tergerak lah pulakk nak belek belek majalah Alma Mater gua dulu , Muzaffar terchenta :P
So , gua pon go through satu satu koleksi then terjumpe lah satu karya yang menarikk . Bukan karya aje yang menarik , tapi pengarangnye pon ade background dengan gua yang menarik jugakk lah :)
Meh layan jap karya member gua ni :

SOLAT , WANITA & UMAT

Sebelum baginda menghembuskan nafas terakhirnya , 
Sebelum baginda diangkat ke syurga ,
Muhammad SAW ,
Nama yang agung , pemimpin terulung , 
Mencoret 3 perkara sebagai wasiat , 
Solat , wanita dan umat , 
Dalam menempuh seinfiniti cabaran duniawi , 
Untuk mengecapi nikmat ukhrawi , 
Namun dasawarsa ini menjadi tanda tanya , 
Sejauh mana , seikhlas mana kita dalam mematuhi wasiat ini ?

Solat 5 waktu yang menjadi kewajipan ,
Solat berjemaah yang sangat digalakkan ,
Solat diawal waktu yang menjadi tuntutan , 
Kini semuanya diabaikan . 
Seolah olah Allah tidak pernah mensyariatkan , 
Seolah olah Rasulullah tidak pernah menyampaikan , 
Seolah olah para ulama waris pada anbiya tidak pernah mengingatkan , 
Salah siapa sebenarnya ?

Renungkanlah bersama , 
Rasulullah berpesan kepada kaum hawa ,
Jagalah pekertimu , awasilah percakapanmu , lindungi auratmu , 
Bukan bermaksud kaum Adam tidak terikat dengan nasihat ini , 
Kerana golongan wanita majoriti penghuni neraka ,
Maka nasihat menjadi satu wasiat , 
Tapi mengapa kini diganti dengan maksiat ?

Mana pergi pakaian labuh yang menutup aurat , 
Mengapa diganti dengan pakaian sendat dan ketat , 
Sehingga tersurat di mata mata kaum Adam segala khazanahmu yang tersirat , 
Tepuk dada tanyalah iman , 

Ummati , ummati , ummati ,
Lafaz terakhir baginda , 
Pentingnya kita menjaga kesejagatan umat , 
Pentingnya kita menjaga kesejagatan umat ,
Laksanakan amal makruf nahi mungkar , 

Silaturrahim kita , 
Yang jauh kita dekatkan , 
Yang dekat kita rapatkan , 
Yang rapat kita eratkan , 
Yang erat kita kekalkan , 
Wallahulam . .

Rumi Hajardi :)

Rasenye dah cukup kenalkan siapa pengarang sajak ni ? 
Haa , die lah headboy Muzaffar 2009 .
Ruzaidi Ruslan .
Antare kenangan gua yang memang tak pernah akan lupe adalah mase kitorang form 5 .
Mase tu ade batch elders 9599 datang buat reunion dekat sekolah . Time tu kitorang ni tengah lengai lengai nak amek SPM . Bile dah kate elders tu kompom la dah ade yang dah kawen betol ? 
So , si headboy ni pon cakap dekat aku -->

" Shier , nanti bile 10 tahun lagi kite reunion kau tengok lah . Semua orang dah kawen , datang reunion dengan anak anak tige pat orang . Tapi , aku datang naek superbike then parking depan kantin . Aku bukak helmet , rambut aku panjang sampai bahu "

Lebih kurang macam tu ayat die , gua pon iye kan aje . Nak jage hati headboy :P
Then berakhir sesi 0509 kitorang , masing masing bawak haluan sendiri ahh . Tige pat tahun lepas tu , dapat jemputan kawen dari si headboy tadi *HAHAHA*
Kuang hajaq punye headboy ! Janji nak membujang sampai 2019 nanti :D 
Tapi takpe , rezeki die datang dulu kan . Gua hanye dapat berkongsi dang mengirim doa aje supaye semuge bahagia la hendaknye rumah tangge headboy tu . Ameen .

Tu aje lah kot yang gua bole ceghite kan , abes bergenang ayaq mate gua tulis entri ni . 
Sweet ouh memories yang macam ni . 
Sweet or bad memories still gives you a joyful tears :')
Thanks 0509

Pen-off and assalamualaikum :)

Wednesday, 13 March 2013

Reflections :)

Assalamualaikum dan selamat petang guys 
Dah solatt asaq ? :)
Kalau sudah , make alhamdulillah ye 

Gua tak puas hati ni , gua mesti nak kene buat entri untuk petang ni . 
Sebab keadaan di laman sesawang sekarang sedang panas gamaknye :D

Okayy , reflections !
Tajuk entri gua kali nihh memang untuk diorang yang tengah perasan bagus dekat laman sesawang .
Kes ni bermula dari entri gua yang sebelum ni haa . Tekan ini kalau korang nak tengok la post nye . 
Pasal sekola gua memohon penajaan daripade students, Alumni, parents etc. 
Comment sume memang sangat membina sampai la masuk dua orang mamat ni . 

Budak dua orang ni tergolong dalam list junior gua la * nak ngaku pon berat *
So , gua pernah la melihat perwatakan masing masing yang mane dorang ini more to feminine than masculine 
Sorry to say that , then diorang masuk lah dalam perbincangan tadi .
Out of nowhere , tibe tibe salah sorang daripade diorang ni maen sembur .
Alaaa , macam korang tak pernah tengok member korang yang bersifat feminine ni menyebur ayat ayat pedas ? 
Then bermule dari situ , mule la perang mulut antare dua orang heroin ni :D
Macam macam ayat yang memang maha POWER keluar . Kalah pembahas baqhang .

Yang paling menarik hati saye adalah , one of them actually mengaku yang cikgu cikgu dah angkat batch die jadi the best batch ever .
Gua bace dah gelak golek golek kot :D
Okay , maybe your batch is the best . But , what u do right now is embarrassing your own batch . Dengan kamu yang seperti itu , tidak langsung melambangkan yang u are one of student yang melayakkan batch kamu dapat gelaran itu .
Entri ni bukan nak memalukan sesiape , cuma ini untuk penyedaran kepade yang membace . Sudahlah kamu menggunakan ayat yang agak berat untuk didengari sambel menggunakan perkataan Total Meleis !

" Eiii , iteww tadeww pown ckawwp macawwm tuww "

Oh brothers , seriously your education !

Perkataan seperti sial lahanat babi bangang bodoh , kamu rilekk aje taip tanpe pikir dua kali .
Padahal , bukan kamu saje yang ade dalam group and perbincangan tu =.='
Gua hanye mampu berdoa aje supaye you guys can get better and grow up a bit :)

" It is okay to grow up , but just dont grow old before your time "

Okayy , jom kite kaitkan keadaan di atas dengan topik entri kali nihh : Reflections !

First , kamu kate batch kamu yang terbaek . Tapi care komunikasi kamu langsung GAGAL ! Pernah dengaq peribahase " kerna nila setitik rosak susu sebelanga " ? That's what you are doing right now !
Mungkin rakan rakan yang laen sudah payah menaikkan batch kamu , tapi sebab kamu tak dapat nak terime pendapat orang laen terus busuk name batch tu .

Second, ayat ayat Meleis yang kamu guna tadi dicampur pulak dengan perkataan perkataan yang tidak sedap didengari .
Kalau nak cakap dekat sekolah ade yang mengajar macam tu , gua satu sekola kot dgn kamu .
Let me see , hmmm .
Dekat rumah memang communicate macam tu ke ape ? :)
Haa , kan parents kamu pulakk yang kene .

Everything yang kite buat mesti akan ade orang reflect to something punye . Kalau ape yang kite buat tu something good and beneficial , alhamdulillah :)
Kalau yang buruk tu guane ? Haa , guane agaknye ?

Entri kali ni tidak lah semate mate untuk ape yang sedang berlaku di laman sesawang okayy . InshaALLAH kite apply die dalam daily life . Okayy ?

InshaALLAH and assalamualaikum :)

Changes !

Assalamualaikum dan salam zuhur guys :)
First sekali , Alhamdulillah sebab Allah Raja segala raja masih pinjamkan nyawa kite beb .
Tanpa kasih sayang Allah , nak pejam celik mate pon tak dapat okayy .

Subhannallah . Alhamdulillah . Allahuakbar

Hehe , tak salah kan nak mule dengan zikir sikett :)
Okayy , back to topic !
Changes ? 
Ape pulakk kene mengene ni ? Sebenaqnya aku cume nak repost aje entri yang Alim Rahman pernah anta pade aku mase dekat belogg gua yang satu lagi . Cume ade sikett la pertambahan dari segi idea dan motivasi itu sendiri . 

Daripada Abdullah bin Umar RA katanya :
" Sebaik baik orang yang berhijrah adalah orang yang meninggalkan apa yang dilarang oleh ALLAH ."
Hadis riwayat al Tabarany dan Sahih menurut Syekh Nashiruddin Al Albany

Kan dulu time belaja dekat sekolah , mesti ade makne dari segi bahasa dengan satu lagi yang aku lupe dahh :)
Dari segi bahasa , hijrah maksod die meninggalkan yang pertama untuk pergi yang kedua .
Kalau lah ade suami orang yang dok bace blog aku ni , jangan salah faham okayy . Kang tak pasal kau gune belogg aku sebagai alasan nak berbini dua pulakk *HAHA*
Tapi yang asalnye , perkataan hijrah ni kan diambek sempena peristiwa Nabi Muhammad saw berhijrah dengan orang Islam dalam usaha untuk selamatkan iman muslimin mase tu :)

Tapi , HIJRAH yang terbaek dalam agama bukan lah penghijrahan dari satu negeri ke satu yang laen .
Nabi saw bagitau , hijrah yang paling dipandang oleh ALLAH adalah HIJRAH SIKAP yang mane maksod die perubahan dari pada negatif ke positif , yang mazmumah kepade mahmudah :)

Aku rase korang pon dah kenal diri sendiri kan , yang mane malas rajen sume . So , aku cume nak share aje la ape post yang si Alim anta dulu .

Antare contoh perubahan yang kite bole buat , semua yang ade kaitan dengan aktiviti seharian ahh .
Makan minum berakk pakai sume la , kite bermula dari situ .
Mohh la kite tengok antare yang kite bole buat pelan-pelan okayy .


1) dulu hisap rokok 1 jam 3 batang, berubahlah 1 jam 1 batang

2) dulu kencing malam, sekarang dah tak kencing malam lagi, dah besar katakan

3) dulu mencarut cakap babi sial lahanat, berubahlah cakap babi sial je, cket2 pon berubah juga

4) dulu solat akhir waktu, tukarlah solat tengah2 waktu pulak

5) dulu main bola seluar pendek atas lutut, tukarlah pakai 3 quarter

6) dulu makan gula2 xbaca bismillah, bace la sekarang

7) dulu quran xpernah baca, sempena tahun baru ni lap-lap la quran tu, xpayah bace pon xpe, lap je

8) dulu buka tenet, layan fb smpai muntah, sekarang kalau layan fb rasa nak muntah tu bukak la browser baru bace kisah nabi ke sahabat ke politik ke

9) dulu bacaan ketika sujud xpaham, pergilah search tenet cari makna

10) dulu solat magrib je, berubah lah solat magrib ngan isyak pulak

11) dulu katil xpernah kemas, sekarang kemaslah


So , tu lah antare post yang pertame aku dapat dari sorang member untuk masuk dalam belogg aku . Aku berblogging ni not for fame , tapi sharing is caring :)

InshaALLAH , idea dah maken tenggelam .

Pen-off and assalamualaikum :)

Tuesday, 12 March 2013

Alma Mater :)

Assalamualaikum wbt dan selamat tengah hari sedare sedari :)
Da zuhur sume ? Makan ? 
Ke ibu tak masak lagikk ? :D Ade ke umo da doploh satu mak lagi yang masakkan
Bukan ape , patot kite da boleh la berdiri di kaki sendiri baqhang *HAHA*

Okayy , post kali nie gua pon tatau nak coret bende alah ape . 
Tadi g surau pon tak jumpe pokcikk yang hebat dalam memberi tamsilan dunia :)

So , gua bawak ceghite sendiri je la ea .
Gua ade pernah ke gitau korang yang gua dulu Ex-Student salah sebuah SBP yang terbaekk dalam Melaka ? 
Tiade ehh ? Okayy meh gua bawak explore sekolah gua beb :)

Gua taknak la ceghite macam mane bole terbentuknya sekolah gua okayy , cukup sekadar dari tahun gua menetap sane je okayy 

05.01.2005
Tarikh gua pes time jejak kaki dekat sekolah ni atau Alumni kitorang panggil BUMI MUZAFFAR :)
Memang seronok ahh mase datang tuhh . Pening kepale pon ade sebab naek bukit macam hape tahh . Kurang sikett je dari selekoh selekoh Cameron Highlands okayy :D

Ade banyak ahh kejadian yang berlaku mase gua dok sane . Setakat tawaran menjadi adek angkat untuk kakak kakak senior dulu , gua la paling laku sekali :D

Tak caye ? Meh gua tunjuk gambar gua time freshie !

Bilik Warden '05
Masing masing muke memang sengal ubi jea :D
Time ni pakai Petpot punye camera yang still pakai Kodak kot .
Vintage gila baqhang !

Aku dah nak punah idea sebenarnye nak menulis , the reason aku tulis entri ni sebab
tadi usha Pesbuk then nampak satu post dari salah sorang cikgu .
Post die lebih kurang pasal MOZAC ni telah pon dipilih sebagai tempat untuk sambut HKSBP for Rugby Inter SBP . 

The problem is , peruntukan yang dibagi untuk event ni agak kurang and pihak sekolah ni pon ingin memohon sikett bantuan dalam bentuk penajaan daripade parents and Alumni Muzaffar .

Macam yang dipost oleh cikgu tadi , andai ade parents yang menaja melalui syarikat tempat kije dorang then logo syarikat tu akan ditampal lah dekat banner time HKSBP nanti . So , for those yang nak menyumbang sedikit untuk menjayekan event ni bole la emel pade cikgu ni okayy . Takpon direct kol untuk mintakk no account sekolah nanti . 

emel : sahmozac@gmail.com
tel : 0133759142 - Cikgu Saripah 

Tu aje mungkin yang gua nak sampaikan :)
For those Muzaffarians outside , you guys are most welcome to help .

Pen-off and assalamualaikum .

Monday, 11 March 2013

Bury The Hatchet

Assalamualaikum wbt :)
Selamat pagi and tengah hari guys .
Firstly gua nak ngucap syukur pade Tuhan yang Satu , Maha Kuasa lagi Maha Menyayangi sebab bagi pinjam lagi napas dan nyawa . 
Subhanallah . Alhamdulillah . Allahuakbar 

Arini Isnin beb , satu lagi minggu yang berlalu macam tu aje . For those yang bekerja , memang MONDAY BLUES la ceghite nya kan :D

Harap korang tak macam ni :P
Okayy , entri gua kali ni bukan pasal Monday Blues or Friday Night la .
You guys noticed the title ?

Ehh , macam pernah dengar jekk pepatah ni kan :)
Berdasarkan pertanyaan gua kepade member member sekolah dulu , ade yang cakap makne ayat ni -->

>'tanam kapak'
> 'lupakan masa lalu' 

And ade macam macam lagi ahh makne budak budak ni lenjan kan --'
Tapi mengikut pakcikk Wikipedia makne "Bury the Hatchet" ialah "to make peace"

Gua pon bukan lah manusia yang amek mata pelajaran Bahasa Inggeris Tinggi sampai boleh nak memberi pencerahan okayy :D
Yang gua nak ceghite adalah , mane dorang dapat peribahasa nihh .
Jomm , kite zass !

Kisahnye bermula daripade geng geng Red Indians dekat Tanah Amerika sane .

Red Indians

Peristiwa yang mencetuskan peribahasa nihh adalah apabile geng geng Red Indians ni gocho same sendiri dorang . Then ketua group Red Indians tu akan selesaikan dengan cara menanam kapak atau pon Tomahawk yang melambangkan keberanian dan senjate yang amat suci selain tombak dan laen laen :)

Tomahawk
Sampai situ aje la kot gua bole share , sori ahh kalau macam lengai je kan isi entri kali nihh .
Ni pon sebab gua tengok ceghite Family Guns dekat National Geographic aritu sehh :P

So , nak ngarut lebih pon tak gune . Gua ciao dulu .
Pen-off and assalamualaikum :)

Saturday, 9 March 2013

Post Zohor :P

Assalamulaikum wbt :)
Second entry of the day , inshaALLAH .

Kali nie gua nak share ceghite yang baru jaa gua dengar dari seorang pak ustaz lepas solat zohor tadi :)
Ceghitenye agak samar samar jugak la sebab , yelahh warge emas kan cakapnye macam dah kurang jelas gitu .
Agak macam ni la ceghite pokcikk tadi :

Zaman dulu dulu *lebih kurang zaman para sahabat/tabiin* , ade satu kerajaan yang aman tenteram la gamaknya :P
Si raja tu ade la seorang petani/pekebun , Ayyaz yang sangat taqwa pade Allah . So , si raja ni sangat sangat la sayang kasih pade si Ayyaz ni . Sampai lah semua menteri hulubalang dengan pegawai tu iri sangat pada si tukang kebun tadi . 
Semua orang yang iri same si Ayyaz pon sepakat nak tanya pade raje . 
" Wahai raja kami , kenapakah baginda seperti terlalu sayang kepada si Ayyaz yang hanya tukang kebun itu?" tanya si menteri .

Jawab si raje yang lebih kurang ,
"Ayyaz ni seorang yang sangat special , nanti saya tunjuk buktinya" 
Satu hari , si raja pon memanggil semua menteri untuk berkumpul di dewan besar *HAHA* dalam istana tu termasuk lah si Ayyaz tadi .


Raja tuh pon bertitah ;
" Setiap barang yang kamu sentuh di dalam istana ini akan menjadi milik kamu "
Then keadaan menjadi HAVOC sekejap sebab semua menteri tadi dokk nyentuh barang barang yang memang dorang impi :P

Tapi si Ayyaz dengan rilekk je berdiri tanpa mengejar barang barang tadi . 
Tapi semua menteri tadi tade lah nak amek port pade si Ayyaz . Si raje ni pon tanye Ayyaz ,
" Kenape kau tak pergi menyentuh barang barang dalam istana ni? "
Ayyaz pon tanye balek si raje , 
" Setiap benda yang saye sentuh akan jadi milik saye kan , tuanku ? "
Maka raje pon mengiyakan si Ayyaz . Lepas je si raje mengiyakan soklan si Ayyaz tadi terus dia sentuh si raje tadi . 

Semua yang ade dalam dewan tadi kaget dan senyap dengan tindakan si Ayyaz . Suasana sepi sekejap .

* krikk krikk krikk *

Raje pon tanye , " kenape kau sentuh aku Ayyaz ? " 
Ayyaz pon cakap , 
" Tuanku cakap kalau saye sentuh setiap ape yang ade dalam istana ni akan jadi milik saye , 
jadi saye sentuh lah tuanku . Maknenye segale kerajaan tuanku pon jadi milik saye . "

Sampai situ aje la si pokcikk tadi ceghite pade aku . At first aku pon blurr jugakk macam korang tadi , then die pon terangkan dalam bentuk tamsilan kehidupan :)

Ibaratnye , semua menteri termasuk si Ayyaz tadi adalah segala manusia yang ade atas muke bumi and Allah swt merupakan RAJA segala raja yang memiliki 7 petala langit dan bumi :)

Barangsiapa yang berpegang kepada Allah swt means akan diberi segale kemudahan dalam kehidupan . 
Contoh macam para sahabat r.anhum , 2/3 tiga dunia berada di bawah telapak kaki dorang . 
Sebab ? 
Dorang berpegang pada Allah swt , yaken pade janji janji Nya . 

InshaALLAH , muge ape yang gua rangkaikan dalam entri kali nihh bisa menjadi pedoman kehidupan :)
Yang baek datang daripada Allah , yang buruk pon dari Allah melalui kelemahan gua .
InshaALLAH boleh la share dengan member member lepas bace okayy .

Pen-off dan assalamualaikum :)

Kembali Menulis :)

Assalamualaikum wbt :)
Maapkan si penulis sebab terlalu lame dah tak menulis .
Terase hangat hangat tahii ayam da arituh bile gua da kering idea nak menulis *HAHA*
Tapi sebelum gua start balek menulis , gua nak luahkan la rase kagum gua pade bangsa Melayu kite . 
Sebab ape , sampai kehangatan TAHII ayam pon nenek moyang kite ni bole tahu berape lame kan 
*HAHAHA*
Sori , bergurau berat japp 

Okayy , mule mule dulu memang rase berapi je semangat nak menulis dalam belogg ni . Then gua rase macam down sikett sebab kematian idea , so gua DELETE terus ahh belogg ni . 
Korang ingat tak , mase dulu dulu gua ade cakap dalam tige-pat orang member gua blogger hebat ? 
Hengat takk ?

Meh la gua kenalkan sapo member gua tu ,

1 . Naziman Azlye - belogg dia ni memang banyak bercerita pasal tekno tekno terbaru ahh . Baru arituh gua bertekak dengan die pasal kelebihan Galaxy Note II dengan Iphone 5 . Hasilnye , gua lah yang kalah *HAHA*

2 . Fifie Faiezah - belogg minah ni penuh dengan ceghite chenta die sendiri . Tapi ade jugak la pendapat pendapat peribadi atas sesuatu hal . Nak ceghite pon tak syok , korang usha sendiri . 

3 . Nadia Adenan - ni member gua yang terakhir yang kadang lime-nam entri sekali tulis --' Gua jeles tengok die ade bersepah idea nak nulis sedang aku terkial kial dohh --'

So , aku rase takpaya la nak nyembang pasal dorang lebih lebih dalam belogg aku nihh .
Dorang bukan ade nak mention gua kan dalam belog dorang *HAHA*

Pen-off and assalamualaikum :)